You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pory zapiekane z szynką i jajami

Pory zapiekane z szynką i jajami

Składniki:
12 średnich porów
6 plastrów szynki
6 jaj
6 łyżek śmietanki
10 dkg startego żółtego sera
5 dkg masła
Sos beszamelowy
7 1/2 dkg masła
7 1/2 dkg mąki
3 szkl mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 


Sposób wykonania:   

Pory opłukać i obrać, odciąć zieloną część (zachować do zupy) i gotować je w osolonej wodzie około 20 min. Odcedzić. Jaj ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać śmietanę, pokrojone jaja i połowę tartego sera lub 5 dkg pokruszonego rokpolu. Masło stopić w rondlu, dodać mąkę starannie mieszając rozprowadzić z mlekiem (poza ogniem by sos był rzadki i bez grudek), zagotować Dodać część sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na dnie mieszaninę szynki, jaj, sera i śmietanki, na wierzchu ułożyć jeden obok drugiego pory, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem, położyć kawałeczki masła i wstawić do piekarnika na 15-20 min, zrumienić.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top