You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ptysie z kremem waniliowym

Ptysie z kremem waniliowym

Składniki:
8 dkg masła lub margaryny
16 dkg mąki
szczypta soli
4 jajka
4 żółtka
6 dkg mąki
13 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1/2 l mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób wykonania:   
Masło lub margarynę zagotować z solą i 1/4 l wody, wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od dna, ostudzić, następnie zmiksować z jajami. Gotowe ciasto wyciskać szprycą na natłuszczoną blachę (ptysie powinny mieć wielkość orzechów włoskich). Piec 25 min w temp 225°C, wystudzić. Żółtka wymieszać z mąką, cukrem i 6 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować, dodać masę jajeczną i gotować jeszcze przez chwilę, wystudzić. Ptysie przeciąć na pół, napełnić kremem, polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top