You are here
Home > Przepisy kulinarne > Rafaello

Rafaello

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 kopiata szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
Masa budyniowa:
1 kostka masła lub margaryny
1/2 l mleka
3 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
olejek migdałowy, spirytus
Posypka:
20 dkg kokosu
20 dkg masła
1 łyżka cukru

 

Sposób wykonania:   
Białka ubić ana sztywno ze szczyptą soli a następnie dodawać partiami cukier i żółtka dodać olej i wodę ciągle ubijając mikserem na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem, przesiać kakao delikatnie wymieszać, przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy piec około 50-55min w temp 180-200°C. Przygotować krem. Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło a następnie partiami dodawać do niego budyń pod koniec ucierania dodać spirytus i olejek migdałowy. Biszkopt nasączyć wyłożyć masę. Masło roztopić, dodać cukier i kokos, usmażyć na złoty kolor i przełożyć na masę.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top