You are here
Home > Przepisy kulinarne > Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Składniki:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
300 ml mleka
4 żółtka
20 dkg cukru
sól do smaku
2 dkg cukru waniliowego
20 dkg margaryny
20 dkg marmolady lub dżemu
2 białka do smarowania
tłuszcz do formy

 


Sposób wykonania:  
 
Mleko podgrzać, tłuszcz roztopić. Drożdże rozpuścić z częścią mleka 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki,. Przesiać mąkę, dodać rozczyn do dołka w mące i przysypać go warstwą mąki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawiamy do czasu aż warstwa mąki będzie popękana. Dodać resztę mleka, cukru, jaja i tłuszcz, wyrobić, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Posmarować blachę tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkować w kształcie koła, pokroić na 8 trójkątów, nałożyć marmoladę lub dżem i zwijać rogaliki, nacinając wierzchołki i układając na lasze w dość dużych odstępach. Po wyrośnięciu posmarować białkiem i piec około 30 min w dobrze nagrzanym piekarniku (200-220°C).

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top