You are here
Home > Przepisy kulinarne > Rolada z jagodami

Rolada z jagodami

Składniki:
Ciasto biszkoptowe parzone:
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
25 dkg chudego twarożku
1 i 1/2 pojemnika śmietany kremówki (30 dkg)
15 dkg czarnych jagód
1 torebka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
1/2 pojemnika śmietany kremówki (10 dkg)
1 łyżeczka cukru
1 mały bananowiec1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pistacji

 

Sposób wykonania:   
Jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, i otartą skórkę z cytryny ubić na parze, zestawić. Następnie przesiać do masy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Połowę blachy wysmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nim ciasto (brzeg ograniczyć paskiem z folii aluminiowej) ciasto piec przez 12 min w temp. 175°C. Następnie przełożyć ciasto na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć w rulon. Twarożek, cukier, cukier waniliowy,sok i skórkę z cytryny utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę oraz jagody (część odłożyć do dekoracji) i bitą śmietanę, wymieszać. Przestudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem, zwinąć w rulon i wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem, i posmarować roladę 2/3 ilości, widelcem zrobić poprzeczne paski, banany pokroić w plasterki skropić sokiem z cytryny a następnie ułożyć je na roladzie w kształcie kwiatków w środek dać odłożone jagody, ozdobić kleksami z reszty śmietany, posypać pistacjami.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top