You are here
Home > Przepisy kulinarne > Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym

Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym

Składniki na 4 porcje:
4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g
1 por
Sól, pieprz
1 słoik (400 ml) bulionu rybnego
Szczypta szafranu
200 ml śmietany do gotowania
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Drewniany szpikulec

 

 
Sposób wykonania:
Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.
Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.

Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 388 kcal  / 1625 kJ
Białko: 54,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 15 g

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top