Składniki:
10 dkg jasnych winogron
10 dkg ciemnych winogron
2 banany
2 pomarańcze
3 mandarynki
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki rumu
1 kubeczek śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru
1 mały cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Owoce umyć. Winogrona pokroić na ćwiartki (usunąć pestki kilka odłożyć do dekoracji), banany w półplasterki, pomarańcze i mandarynki w drobne kawałki. Brzoskwinie osączyć (2 odłożyć do dekoracji), pokroić w kostkę. Z zalewy odlać 1/4 szkl i dodać do niej rum i sok z cytryny, polać sosem owoce, wymieszać i wyporcjować do pucharków. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, ozdobić porcje sałatki kleksami z bitej śmietany oraz odłożonymi owocami.
Udostępnij lub polub post: