You are here
Home > Przepisy kulinarne > Sałatka wielowarzywna

Sałatka wielowarzywna

Składniki:
50 dkg kalafiora
50 dkg marchwi
50 dkg cebuli
50 dkg papryki
50 dkg ogórków kiszonych
50 dkg pomidorów
Zalewa- na każdy 1 litr wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
nasiona kopru
czosnek
olej

 


Sposób wykonania:  
 
Warzywa umyć, kalafiora podzielić na różyczki, krótko obgotować, osączyć. Marchew obrać, pokroić w krążki razem z cebulą i papryką, obgotować, odcedzić. Pomidory i ogórki pokroić w plastry, przygotować zalewę z podanych składników i napełnić każdy słoik do 1/3 objętości, następnie układać warzywa warstwami (nie ubijać ich) tak aby były całkowicie przykryte zalewą, na sam wierzch każdego słoika wylać łyżeczkę oleju, szczelnie zakręcić. Słoiki o pojemności pasteryzować 20-25 min, większe- dłużej.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top