Składniki:
3 duże pomarańcze
2–3 duże czerwone rzodkiewki
100 g czarnych oliwek bez pestek
Sos:
4–5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
po szczypcie mielonego kminku, otartej skórki z pomarańczy i soli
Sposób wykonania:
Przygotować sos: oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym, kminkiem, otartą skórką oraz solą, schłodzić.
Pomarańcze obrać, oczyścić z albedo, pokroić w plasterki (wyciekający sok dodać do sosu). Umyte i osuszone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Połowę oliwek przekroić na pół, pozostałe pokroić w paski. W środku okrągłego półmiska ułożyć połówki oliwek, wokół układać plasterki pomarańczy na przemian z plasterkami rzodkiewek. Posypać paskami oliwek, polać sosem i od razu podawać.
Udostępnij lub polub post: