You are here
Home > Przepisy kulinarne > Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

Ryż wypłukać, zalać wrzącym wywarem, gotować pod przykryciem około 20 min, wystudzić …

Składniki:
15 dkg długoziarnistego ryżu
10 dkg czerwonej fasoli z puszki
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
1 jabłko
2 pomidory
1 banan
1 pomarańcza bez pestek
2 plastry ananasa
2 łyżki rodzynków
po 1 łyżce posiekanej mięty, pietruszki i szczypiorku
1 łyżeczka masła
300 ml wywaru z warzyw
Sos Winegret
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku cytrynowego
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:   
Ryż wypłukać, zalać wrzącym wywarem, gotować pod przykryciem około 20 min, wystudzić fasole i kukurydze przelać wodą, osączyć na sicie, cebulę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, banana w plastry, ananas i jabłko w kostkę, a pomarańczę podzielić na cząstki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać oliwę, roztopić na patelce masło i podsmażyć rodzynki. Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Przed podaniem posypać sałatkę ziołami.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top