You are here
Home > Przepisy kulinarne > Selery w cieście

Selery w cieście

Składniki:
2 średniej wielkości selery
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
Ciasto
1 i 1/2 szkl mąki
1 szkl zsiadłego mleka
1 jajko
odrobina startej gałki muszkatołowej sól

 

Sposób wykonania:   
Selery umyć, obrać opłukać i wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę, zagotować, osączyć, wystudzić i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. Do mąki dodać jajko i energicznie ucierając dodawać partiami zsiadłe mleko, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, na koniec przyprawić ciasto solą i gałką muszkatołową. Plastry selera maczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top