Składniki:
75 dkg ziemniaków
20 dkg mąki
10 dkg wędzonego boczku lub słoniny
15 dkg ostrego startego sera żółtego
posiekana zielenina, sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą tak by były przykryte i gotować. Gdy będą jeszcze niezupełnie miękkie odlać połowę wody, na wierzch nasypać kopczyk mąki, robiąc do dna kilka otworów trzonem łyżki drewnianej. Przykryć i i nie mieszając dogotować. Odlać resztę wody, ustawić garnek na płytce ochronnej i rozetrzeć ziemniaki z mąką na gęste puree. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Łyżką maczaną w gorącym boczku kłaść na wygrzanym półmisku posypanym serem skubanki, posypać je skwarkami, resztą sera i zieleniną. Danie podawać z surówkami lub gotowaną kapustą.
Udostępnij lub polub post: