You are here
Home > Przepisy kulinarne > Słodkie uszka

Słodkie uszka

Składniki:
30 dkg zamrożonego ciasta francuskiego
10 dkg cukru

 

Sposób wykonania:   
Ciasto francuskie rozmrozić na posypanej cukrem stolnicy, przed rozwałkowaniem ciasta jeszcze raz posypać stolnicę cukrem. Ciasto wielokrotnie przekładając z jednej strony na drugą, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20-30 cm. Następnie ciasto składamy dłuższymi brzegami do środka w ten sposób aby jego krawędzie nie stykały się ze sobą. Posypać ciasto niewielką ilością cukru, przykryć ściereczką i schłodzić w lodówce przez 30 min. Blachę do ciasteczek opłukać zimną wodą, ciasto pokroić na plastry o grubości ołówka, ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 16-20 min (po 8-10 min ciastka przewrócić na drugą stronę). Ciasteczka możemy podawać z bitą śmietaną oraz owocami np. świeże maliny, borówki, jeżyny, cząstki mango.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top