You are here
Home > Przepisy kulinarne > Śmietanowiec

Śmietanowiec

Składniki:
Biszkopt biały:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 torebki cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
Biszkopt ciemny:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 torebki cukru waniliowego
1 niepełna szkl mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
1 łyżka kakao
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany kremówki
3 i 1/2 dkg żelatyny 1/2 malej torebki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
3 galaretki żółta, czerwona i zielona
polewa czekoladowa
Do nasączenia:
sok z cytryny
1/4 szkl wody
alkohol
cukier do smaku

 

Sposób wykonania:   
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli a następnie dodawać partiami żółtka i cukier (1 żółtko część cukru) ubijać intensywnie aż pojawią się na powierzchni pęcherzyki powietrza dodać olej i wodę dalej ubijać, następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać (przy ciemnym biszkopcie dodać kakao wymieszać), przelać ciasto do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą piec około 25-335 min w temp. 170-200°C (aż odejdzie od brzegów formy). Galaretki rozpuścić wylać na płaskie talerze, zastygnięte pokroić w kostkę, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, śmietanę ubić z cukrem pod koniec ubijania dodać żelatynę, wymieszać z galaretkami. Biszkopt ciemny nasączyć, wyłożyć masę śmietanową, przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć, udekorować polewą czekoladową.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top