You are here
Home > Przepisy kulinarne > Sorbet wiśniowy z melisą

Sorbet wiśniowy z melisą

Składniki:
4 torebki piramidki Lipton Blue Fruit Tea
2 łyżki cukru
4 łyżki soku wiśniowego
Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji 

 

Sposób wykonania:
Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy
i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.

Udostępnij lub polub post:

One thought on “Sorbet wiśniowy z melisą

Dodaj komentarz

Top