You are here
Home > Przepisy kulinarne > Sznycle z kapusty włoskiej

Sznycle z kapusty włoskiej

Składniki:
1 główka kapusty włoskiej około 1 kg
1 jajo
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
sól, gałka muszkatołowa
olej do smażenia

 

Sposób wykonania:   
Odkrajać z całej główki wystającą część głąba i włożyć kapustę do dużej ilości wrzącej wody. Obgotować osączyć i podzielić na 8 części. Środek tzw. serce kapusty wykorzystać np do do zupy jarzynowej a z zewnętrznych liści formować płaskie porcje i obsypać je solą, wymieszaną z tartą gałką muszkatołową. Sznycle panierować czyli maczać w mące, jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np. posypane tartym serem, z ziemniakami i surówką pomidorową. Podobnie przyrządza się sznycle z innych warzyw np. kabaczka, ogórka czy bakłażana.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top