You are here
Home > Przepisy kulinarne > Szpinak z migdałami

Szpinak z migdałami

Szpinak przebrać, odciąć korzonki i umyć kilka razy w dużej ilości wody, wrzucić na wrzącą …

Składniki:
1 kg szpinaku
3/4 szkl mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
5 dkg migdałów
8 jajek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka cukru, sól

 


Sposób wykonania:  
 
Szpinak przebrać, odciąć korzonki i umyć kilka razy w dużej ilości wody, wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę gotować około 5 min, osączyć na sicie, posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paseczki, zrumienić na suchej patelni. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i ciągle mieszając zagotować, dodać do sosu szpinak, drobno pokrojony czosnek oraz sól i cukier, zagotować. Usmażyć na maśle sadzone jaja. Szpinak wyłożyć na półmisek, posypać migdałami, obłożyć sadzonymi jajami.

Udostępnij lub polub post:

One thought on “Szpinak z migdałami

  1. Sprawdzilam- wyszlo swietnie. Zamiast migdalow( ja dalam platki migdalowe) mozna dac uprazony slonecznik. Pycha. smacznego

Dodaj komentarz

Top