You are here
Home > Przepisy kulinarne > Topielec

Topielec

Składniki:
2 szkl mąki
12 dkg masła
2 jajka
1/3 szkl mleka
1/2 szkl cukru
5 dkg świeżutkich drożdży
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania:   
Wyjąć jaja z lodówki, lekko podgrzać mleko, wkruszyć do niego drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Roztopić masło, do miski przesiać mąkę, wbić jaja, wlać rozczyn i letnie masło, wymieszać łyżką a jak się połączą składniki wyrobić ręką, aż ciasto będzie maiło jednolitą konsystencje. Przełożyć ciasto do 3-4 litrowego garnka i zalać je zimną woda (do pełna). Powinno wypłynąć po 15 min. Zlać wodę i dokładnie odsączyć ciasto, zrobić wgłębienie, wsypać cukier,cukier waniliowy i znowu zarobić. Włożyć ciasto do dokładnie wysmarowanej masłem formy do keksów o dł. 25 cm (do 2/3 objętości). Włączyć piekarnik na 180°C (gazowy po 20 min na 200°C) na 45 min Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top