You are here
Home > Przepisy kulinarne > Torcik jogurtowo-pomarańczowy

Torcik jogurtowo-pomarańczowy

Składniki:
Ciasto:
4 łyżki masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki
1 jajo
1 torebka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Krem:
2 szkl jogurtu naturalnego
20 dkg śmietany kremówki
2 szkl soku pomarańczowego
1 pomarańcza
3 czubate łyżki cukru
10 łyżeczek żelatyny
sok z cytryny

 

Sposób wykonania:   
Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym, w trakcie dodając jajo i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, wysmarować tłuszczem wylepić ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15min. 8 łyżeczek żelatyny namoczyć w kilku łyżkach wody a gdy napęcznieje podgrzewać aż do rozpuszczenia. Szklankę soku wymieszać z jogurtem, cukrem, sokiem z cytryny,i płynną żelatyną. Wstawić do lodówki, kiedy lekko stężeje połączyć ja z ubitą śmietaną, wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 min. W drugiej szklance soku rozpuścić pozostałą żelatynę (sok podgrzać w rondelku). Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na kremie zalać galaretką schłodzić przez około 2,5 godziny.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top