You are here
Home > Przepisy kulinarne > Tort truskawkowo – cytrynowy

Tort truskawkowo – cytrynowy

Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 i 1/2 szkl cukru
1 i 1/2 torebki cukru waniliowego
2 i 1/2 szkl mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek wody
12 łyżek oleju
Masa cytrynowa:
2 kostki masła bez oleju
6 jaj
3/4 szkl cukru pudru
1 kieliszek wódki lub 1/2 kieliszka spirytusu
sok z 1 cytryny
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
poncz do nasączenia

 

Sposób wykonania:   
Białka ubić ana sztywno ze szczyptą soli a następnie dodawać partiami cukier i żółtka dodać olej i wodę ciągle ubijając mikserem na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy piec około 50-55min w temp 180-200°C. Masło utrzeć na puch, jaja ubić na parze z cukrem pudrem, wystudzić nadal ubijając, dodawać partiami do masła, następnie dodać alkohol i sok cytrynowy, podzielić masę na 3 części 2 mniejsze i 1 większą. Część truskawek odłożyć do dekoracji (pokroić je na połówki) resztę pokroić w plastry. Biszkopt przekroić na 3 części nasączyć spód posmarować połową jednej małej masy ułożyć część truskawek pokrojonych w plastry, wyłożyć na nie drugą połówkę masy przykryć biszkoptem . Czynność powtórzyć. Boki i wierzch posmarować ostatnią (największą) częścią masy ułożyć na niej truskawki zalać galaretką.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top