You are here
Home > Przepisy kulinarne > Trójkąty nugatowo – orzechowe

Trójkąty nugatowo – orzechowe

Składniki:
15 dkg miękkiego masła
15 dkg cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
15 dkg mąki
7 1/2 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 1/2 dkg kakao
10 dkg zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki mleka
20 całych orzechów laskowych
20 dkg masy nugatowo – orzechowej
20 dkg polewy czekoladowej

 

Sposób wykonania:   
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę a następnie dodawać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao, zmielonymi orzechami i dodać wraz z mlekiem do ucieranej masy, wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Orzechy uprażyć na patelni, otrzeć skórkę. Podgrzać masę nugatową tak by można ją było rozsmarować, polewę roztopić w kąpieli wodnej. Połowę ciastek posmarować masą nugatową i przykryć pozostałymi ciastkami, przekroić po przekątnej i polać polewą czekoladową. Ciasteczka udekorować orzechami, delikatnie wciskając je w jeszcze ciepłą polewę.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top