You are here
Home > Przepisy kulinarne > Udziec duszony w piwie

Udziec duszony w piwie

Składniki:
2 małe udźce z indyka (po 40 dkg)
po 2 łyżki masła i oleju
2 łyżki mąki
1 1/2 szkl jasnego piwa
3/4 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
4 łyżki śmietanki
1 cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka gotowej przyprawy do indyka lub drobiu
sól, pieprz

 


Sposób wykonania:  
 
Umyte udźce natrzeć przyprawa do indyka, włożyć do miski i zalać 1/2 szkl piwa, przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w krótkie paski. W rondlu rozpuścić 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, podsmażyć cebulę i paprykę, wlać resztę piwa, bulion,zagotować, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie przełożyć do sosu i dusić aż mięso będzie miękkie, wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Danie serwować z makaronem lub ryżem i dowolną surówką.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top