You are here
Home > Przepisy kulinarne > Węgorz zapiekany

Węgorz zapiekany

Składniki:
1 węgorz
2 szkl wina
1 łyżka octu winnego
czosnek, cebula, włoszczyzna
tarty ser
tarta bułka
sól, pieprz, zioła aromatyczne

 

Sposób wykonania:      
Rybę podzielić na dzwonka o długości 10-15 cm i zagotować na ostrym ogniu w białym winie z dodatkiem octu winnego, czosnku, cebuli i włoszczyzny (może być suszona). Gdy sie całość zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 20 min, pod przykryciem. Po przestygnięciu zdjąć delikatnie skórę z węgorza i delikatnie oddzielić mięso od grzbietu, aby nie uszkodzić filetów. Ułożyć filety w w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przyprawić solą pieprzem, posypać ziołami aromatycznymi, a następnie bułką tartą zmieszaną z serem. Wstawić do piekarnika na około 20 min.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top