You are here
Home > Przepisy kulinarne > Zapiekanka grzybowa w chlebie

Zapiekanka grzybowa w chlebie

Składniki:
1 duży okrągły bochenek chleba
50 dkg mieszanych grzybów
2 białka
3 jajka
50 ml bulionu
50 ml śmietany
2-3 łyżki masła
4 łyżki siekanej zieleniny
2 łyżki mąki
tarty parmezan

 


Sposób wykonania:  
 
Odciąć wierzch z chleba, środek wydrążyć zostawiając przyściankach około 1 cm. Spodnią część odciętego wierzchu oraz środek wydrążonego chleba smarujemy białkiem i zapiekamy w temp 225°C przez kilka minut aż zetnie się białko. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w pasterki, podsmażyć na maśle, oprószyć mąką i dalej smażyć na złoty kolor. Następnie podlać bulionem oraz śmietaną i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia wystudzić, dodać posiekaną zieleninę jajka, wymieszać. Ostrożnie przełożyć nadzienie do wydrążonego chleba ułożyć go na wysmarowanej masłem blaszce i zapiekamy w temp 200°C (nadzienie powinno mieć konsystencje jajecznicy). Na 5 min przed końcem posypać parmezanem, podgrzać czapeczkę chleba. Gotową zapiekankę przykrywamy czapeczką i od razu podajemy. Danie serwować z zimnym jasnym piwem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top