You are here
Home > Przepisy kulinarne > Zapiekanka na sposób hiszpański

Zapiekanka na sposób hiszpański

Składniki:
8 jaj
25 dkg szynki (lub bekonu)
4 cebule
4 pomidory
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera
4 łyżki śmietanki
masło, oliwa
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:    
Pokrojone cebule i czosnek przesmażyć na oliwie, następnie dodać pomidory obrane ze skórki i bez pestek. Dokładnie wymieszać, aby postał jednolity krem. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jaja ubić i usmażyć omlet na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy, uważając by się nie przypalił (należy widelcem lub łopatką podważać spód i brzegi omletu) Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub oliwą wyłożyć przygotowaną masę pomidorową i przykryć omletem (sód omletu powinien być na górze). Całość polać śmietanką, posypać tartym serem i zapiec szybko w gorącym piekarniku.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top