You are here
Home > Przepisy kulinarne > Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
3-8 szt cukinii
8 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
szczypta tymianku
10 dkg startego żółtego sera
4 łyżki białego wytrawnego wina
10 dkg oliwy
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:   
Cukinię obrać i pokroić w cienkie plasterki (1/2 cm). Podgrzać oliwę dodać posiekany czosnek i smażyć w tym cukinię na wolnym ogniu tak długo aż odparuje nadmiar wody i warzywo zmięknie. Wyjąć na cedzak odsączyć. Na patelni na małej ilości oliwy przesmażyć cebulę, pomidory bez skórki i pestek, dodać tymianki i dusić ok 20 min. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem, dodać zieloną pietruszkę. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania włożyć połowę cukinii, posypać tartym serem i nałożyć połowę pomidorów, potem następną warstwę cukinii. Polać winem, posypać resztką sera, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać z ryżem po kreolsku i białym wytrawnym winem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top