You are here
Home > Przepisy kulinarne > Zapiekanka z ryb wędzonych

Zapiekanka z ryb wędzonych

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków
6-8 ryb wędzonych (śledzie, makrele, piklingi)
szczypiorek
zielona pietruszka
1 szkl mleka
masło
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:      
Ugotować ziemniaki i przygotować puree. Ryby obrać z ości i skóry. Do puree dodać posiekany szczypior i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem (ostrożnie gdyż ryby bywają słone). W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układać warstwami ziemniaki na przemian z rybą. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Położyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać posypane posiekaną zieloną pietruszką.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top