You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ziemniaki faszerowane grzybami

Ziemniaki faszerowane grzybami

Składniki:
8 sporych ziemniaków
50 dkg świeżych grzybów
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
5 dkg wędzonego boczku
2/3 szkl śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, posiekana zielenina

 

Sposób wykonania:   
Grzyby umyć, obrać i pokroić w paski włożyć do garnka i dusić bez wody, gdy puszczą sok, odlać go do garnuszka i dusić dalej odlewając sok w dalszym ciągu. Uduszone grzyby przełożyć do na patelnię z podsmażonym boczkiem i cebulą, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać bułkę tartą, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ziemniaki obrać, łyżką wydrążyć środek, zostawiając jak najcieńsze ścianki, napełnić je farszem, włożyć do garnka, podlać sokiem z grzybów (gdyby było za mało soku, dolać trochę wody tak by ziemniaki były prawie przykryte). Posolić i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 30 min. Mąkę rozrobić ze śmietaną, podprawić sos, zagotować, zestawić z ognia. Podawać z surówką lub ogórkami kiszonymi.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top