You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ziemniaki pod beszamelem

Ziemniaki pod beszamelem

Składniki:
1 kg małych ziemniaków
2 cebule
po 2 gałązki natki pietruszki i majeranku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1/2 l bulionu warzywnego
1 cytryna
1 szkl mleka
30 dkg wędzonej szynki wieprzowej
2-3 korniszony
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

 

Sposób wykonania:   
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach i obrać. Cebule drobniutko posiekać, zrumienić na maśle, oprószyć mąką, zasmażyć przez chwilę po czym zalać ją bulionem i mlekiem, ciągle mieszając gotować około 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać ziemniaki w sosie. Szynkę pokroić w plasterki ułożyć na niej pół plasterki cytryny, krążki cebuli oraz plasterki korniszonów, serwować do ziemniaków.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top