Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Mleko śmietankę jaja i 15 dkg sera ubić …
Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków
1 1/2 szkl mleka
5 łyżek śmietanki
3 jaj
20 dkg startego żółtego sera
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Mleko śmietankę jaja i 15 dkg sera ubić razem trzepaczką. W dużym naczyniu do zapiekania wysmarowanym czosnkiem i masłem ułożyć warstwy ziemniaków, polać przygotowaną mieszaniną, posypać resztką sera, położyć kawałeczki masła na wierzchu. Wstawić do piekarnika na około2 godziny w temp. 160-180°C. Jeżeli zależy nam na szybkim przygotowaniu zapiekanki należy ugotować ziemniaki na półtwardo, potem pokroić i zapiekać.
Udostępnij lub polub post: