Składniki:
2 kalarepki (po 15 dkg)
1 średnia cebula
3 szkl rosołu (instant)
1/2 pojemnika śmietany kremówki (10dkg)
1 pęczek koperku
3 łyżki masła lub margaryny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kalarepki obrać , połówkę jednej zetrzeć na tarce , resztę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu następnie dodać kalarepkę i smażyć jeszcze przez chwilę zalać rosołem i gotować na małym ogni pod przykryciem około 10 min. Zmiksować, dodać utartą kalarepkę i całość zagotować, dodać posiekany koperek (kilka gałązek zostawić do dekoracji). Śmietanę ubić na sztywno, połowę odłożyć do dekoracji resztą podprawić, zupę wyporcjować na 4 talerze udekorować śmietaną i koperkiem.
Udostępnij lub polub post: