You are here
Home > Zdrowie > Na drodze do zdrowego odżywiania

Na drodze do zdrowego odżywiania

Po latach życia w ciągłym pędzie i szybkiego zaspokajania głodu, wróciły czasy celebrowania posiłków.  Niezależnie od upodobań kulinarnych, konsumenci coraz większą uwagę zwracają na zawartość koszyka z zakupami i częściej sięgają po produkty wysokiej jakości. W ostatnich latach, wraz z trendem dbania o zdrowie i środowisko, wzrosła też popularność żywności ekologicznej. Coraz większego znaczenia nabiera też sam proces przygotowywania jedzenia i co za tym idzie, próbowania nowych przepisów, smaków i porad kulinarnych.

Okazuje się jednak, że sama selekcja żywności, na drodze do zdrowego odżywiania, nie wystarczy. Kupowanie warzyw i jajek z ekologicznej fermy, albo sztuki chudego mięsa zda się na nic, jeśli zostaną przygotowane w sposób, którzy zatraci ich wartości zdrowotne. W efekcie, większe, przeznaczone na lepsze jedzenie kwoty, zostają wydane bez większego sensu, jeśli sam proces przygotowania zdrowego jedzenia zakończy się tylko na etapie wyboru zdrowszego produktu.

Z pomocą zwykłym konsumentom, smakoszom i zawodowym kucharzom przychodzą producenci coraz to nowszych sprzętów kuchennych. W ostatnich latach pojawiły się garnki do gotowania na parze, szybkowary i ceramiczne patelnie. O ile gotowanie jest jednym z tych sposobów przygotowania posiłku, który zazwyczaj poleca się osobom dbającym o linię lub pozostającym na specjalistycznej diecie, tak proces smażenia był najmniej wiarygodny jako zdrowy i dietetyczny. Odpowiednie wysmażenie potrawy wymagało użycia większej ilości tłuszczu, samo nagrzanie patelni powodowało jednocześnie uwalnianie oparów szkodliwych dla naszego zdrowia, środowiska i samego jedzenia. Z drugiej strony trudno wyobrazić sobie kuchnię bez patelni, która jest jednym z podstawowych kuchennych sprzętów. Z odsieczą amatorom jajecznicy, naleśników i chrupkich warzyw przyszła zaawansowana technologia, bo dostępne od niedawna patelnie ceramiczne zostały wyprodukowane bez użycia wszystkich czyhających na jakość smażonych produktów substancji. Dzięki użyciu pochodzących z ziemi minerałów, wykorzystywanych przy produkcjach ceramicznych i szklanych, nowe patelnie równomiernie rozprowadzają ciepło, przez co jedzenie zatrzymuje odpowiednią wilgotność, smak i aromat. Nie ma też potrzeby stosowania tłuszczu przy smażeniu każdej potrawy.

Coraz większa liczba sklepów ze zdrową żywnością, programów kulinarnych, stron internetowych z przepisami i sklepów z wyposażeniem kuchennym pokazuje, jak popularne stało się gotowanie i próbowanie nowych smaków. Wzrosła potrzeba urozmaicania codziennego menu i świadomość, że dzięki temu dostarczamy do organizmu wszelkie niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania wartości odżywcze.  Zasady zdrowego odżywiania muszą jednak przekładać się na cały proces przyrządzania posiłku. Skoro pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego przepisu a potem produktu, następny powinien dotyczyć użycia odpowiedniego sprzętu. Tylko w ten sposób każdy kolejny krok będzie konsekwencją poprzedniego. 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top