You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Renesans orkiszu

Renesans orkiszu

Widoczne od lat zainteresowanie zdrową żywnością przyczyniło się do powrotu na nasze stoły orkiszu. Po latach zapomnienia ponownie możemy spróbować dań, przygotowywanych na bazie mąki, z której czerpali siłę rzymscy gladiatorzy.

Trochę historii

Pszenica orkiszowa jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka. Jej uprawy były obecne już 7 – 8 tysięcy lat przed naszą erą.
W okresie Cesarstwa Rzymskiego orkisz był popularnym zbożem, cenionym głównie ze względu na bogatą zawartość białka i właściwości odżywcze. Także w Polsce badania archeologiczne wykazały, że 4 tyś lat temu uprawiali go mieszkańcy Pomorza i Kujaw. Świadczą o tym resztki ziaren znalezione w glinianych naczyniach z tamtego okresu. Co ciekawe jeszcze do XIX wieku orkisz był w naszym kraju bardziej popularny od pszenicy zwyczajnej.
W ciągu ostatniej dekady obserwujemy wzrost zainteresowania tym zbożem. Obecnie w Polsce uprawia się go ok. 200 – 300 hektarów. To na pierwszy rzut oka niewiele – biorąc pod uwagę jak dużo produktów można z niego uzyskać. Jednak w porównaniu z danymi z ostatnich lat, tendencja jest rosnąca. Dowodem na to jest wpisanie ,,mąki orkiszowej” na Listę Produktów Tradycyjnych UE. Miejmy nadzieję że już niedługo ze smakiem dań z orkiszu będziemy mogli się zetknąć w większości polskich restauracji.

Smacznie i regionalnie   

– Zupa orkiszowa, gotowana na specjalnej mące i podawana z kurczakiem to jeden z naszych specjałów – mówi Marzena Krupińska z Multifood STP. – W całym Wrocławiu niezwykle trudno znaleźć drugą restaurację, w której można spróbować tego dania… a szkoda, bo poza niezwykłym smakiem, zupa orkiszowa jest przede wszystkim zdrowa. W Europie obserwujemy obecnie wzrost uprawy orkiszu, ponieważ produkty i dania z tej pszenicy doskonale wpisują się w trend zdrowego żywienia – wyjaśnia Krupińska.

Zdrowo i ekologicznie

Lista zalet spożywania produktów z orkiszu jest bardzo długa: dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi, ziarna przyspieszają przemianę materii i zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych, zupa orkiszowa polecana jest chorym na biegunkę i po świeżo przebytej operacji, kawa z ziaren poprawia trawienie i działa przeciwalergicznie. Sam orkisz jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top