You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Orzeźwiające napoje z herbaty

Orzeźwiające napoje z herbaty

Podczas ciepłych, słonecznych dni warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Ugaszą pragnienie skuteczniej niż napoje gazowane.

Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje przestronna torebka, w kształcie piramidki, w której rozwijają się listki herbaty i wydobywa esencja (znajdują się np. w ofercie herbat Liptona). Ważna jest także świeżo gotowana woda i odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru –  100 st. C.

Eksperci Liptona doradzają:

  • Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu).
  • Herbatę najlepiej zaparzać w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat.
  • Esencję słodzimy zaraz po zalaniu wrzątkiem.
  • Herbatę studzimy bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc – mętnieje.
  • Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.

Przepisy:

Cytrynowa herbata mrożona z miętą
Składniki:
3 torebki piramidki herbaty Gold Tea
2 cytryny
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Cukier do smaku
Kostki lodu

Piramidki herbaty Lipton Gold Tea zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty razem z listkami świeżej mięty. Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.

Sorbet wiśniowy z melisą
Składniki:
4 torebki piramidki Lipton Blue Fruit Tea
2 łyżki cukru
4 łyżki soku wiśniowego
Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji  

Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy
i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.

Napój Owocowy Raj
Składniki:

1 torebka piramidka herbaty Lipton Forest Fruit
2 łyżki soku truskawkowego
kilka truskawek
kilka malin
kruszony lód

Herbatę  należy zaparzyć w ok. 300 ml gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i schłodzić. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże owoce i pokruszony lód.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top