You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Pysznie przy ognisku

Pysznie przy ognisku

I nastał kalendarzowy koniec lata, o czym przypominają nam malejące słupki w termometrach. Jesień wielu z nas nieodłącznie kojarzy się z gorszym samopoczuciem i melancholią. Ale czy słusznie? Czy istnieją skuteczne sposoby, by oswoić jesień?

Pysznie przy ogniskuZamiast oglądać się wstecz za latem, powinniśmy wykorzystać ostatnie chwile, by spędzić je na łonie natury. Jesienne porządki w ogrodzie, czy wykopki są świetną okazją, by pobiesiadować przy ognisku z przysłowiową gitarą i kiełbasą na patyku. Dobre towarzystwo, rozgrzewające napoje oraz smaczne, energetyczne przekąski z całą pewnością podniosą temperaturę chłodnych wieczorów.

Argument 1: dla zdrowia

Choć zimno zniechęca wielu z nas do ćwiczeń i ruchu, przebywanie na świeżym powietrzu jest niezbędne dla dobrego samopoczucia. Dzięki promieniom słonecznym w naszych organizmach produkowana jest witamina D3, która wspomaga produkcję serotoniny, powszechnie zwanej hormonem szczęścia. Im więcej światła słonecznego złapiemy w trakcie lata i jesieni, tym w lepszym nastroju uda nam się przetrwać zimę. Ubierzmy się więc cieplej i wyjdźmy na dwór!

Argument 2: dla podniebienia

Nic tak nie wzmacnia więzi międzyludzkich jak wspólne gotowanie i spożywanie posiłków.  Nieodłącznym elementem biesiady przy ognisku są mięsa i wędliny. Do grillowania nadaje się niemal każdy rodzaj kiełbasy, ale należy unikać tych podsuszanych. Szczególnie warta polecenia jest wieprzowa Kiełbasa Grillowa marki TARCZYŃSKI o tradycyjnym aromacie, której smak można podbić polewając ją podczas pieczenia piwem. Mięso na grilla powinniśmy pokroić na niezbyt duże kawałki i zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli zaś brakuje nam czasu, warto skorzystać z gotowej oferty na grilla, np. oryginalnie przyprawionego Boczku Piknikowego, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę dzięki wstępnej obróbce termicznej. Jako urozmaicenie biesiady można podać Kiełbasę Śląską z serem, która po upieczeniu zamienia się w doskonałą gorącą przekąskę. Fanów kebabu z pewnością ucieszy nabita na patyk apetyczna Kiełbaska Wieprzowo-wołowa przypominająca w aromacie tureckie przysmaki. A czemu nie spróbować Zakręcanej Kiełbasy Grillowej, która dostępna jest w dwóch wariantach smakowych: classic oraz bacon?

Amatorzy kuchni staropolskiej nie zapomną na pewno o pajdzie chleba ze smalcem – dla nich marka TARCZYŃSKI przygotowała paletę smaków zamkniętych w słojach, m.in. smalec z czosnkiem, z cebulą, z papryką oraz jabłkiem. 
Mięsne smakołyki najlepiej smakują z warzywami, których nie powinno zabraknąć podczas naszej jesiennej uczty. Świetnym pomysłem jest na przykład kukurydza z folii, natarta wcześniej masłem koperkiem oraz solą. Inne wyjątkowo smaczne i zdrowe dodatki to papryka, cukinia i bakłażan. Należy je pociąć na niewielkie kawałki, delikatnie polać oliwą z oliwek wymieszaną z rozmarynem i czosnkiem, a następnie zawinąć w folię i piec około 20 minut regularnie odwracając. Tak przygotowane warzywa doskonale smakują z pikantną Karkówką Piknikową lub klasycznym Krupniokiem marki TARCZYŃSKI.

Argument 3: dla towarzystwa

Dzięki spotkaniu z grupą znajomych nawet szary jesienny dzień może przemienić się w naprawdę dobrze spędzony czas! Namów znajomych na wspólne śpiewanie starych piosenek, np. ze szkolnego, obozowego śpiewnika. Gitara, akordeon plus sklecona z puszek i pudełek perkusja pozwolą wam poczuć się jak dzieci. W przydomowych warunkach możesz zaproponować popularne karaoke z tekstami wydrukowanymi na kartkach papieru. Noc, ognisko, wino i śpiew odejmą wam lat i może staną się tradycją jesiennych spotkań towarzyskich!

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top