You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Serki, które lubią zimno

Serki, które lubią zimno

Serki wiejskie produkowane przez OSM Piątnicę są wyjątkowo wrażliwe na temperaturę przechowywania, dlatego kupując je, powinniśmy sprawdzać ich termin przydatności oraz zwracać uwagę na warunki chłodnicze w sklepie. OSM Piątnica zaleca przechowywanie serków wiejskich w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC.

Wiosną i latem, kiedy temperatura powietrza jest bardzo wysoka, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób przechowywane są produkty spożywcze, które kupujemy. Jest to wyjątkowo istotne w przypadku wyrobów nabiałowych, takich jak serki wiejskie, które są bardzo wrażliwe na warunki transportowania, magazynowania oraz przechowywania w sklepie. Ponieważ wszystkie serki wiejskie z oferty Piątnicy nie zawierają konserwantów, pod wpływem zbyt wysokich temperatur zmienia się ich smak, wygląd oraz konsystencja. Tracą one także swoje walory odżywcze.

Zawsze w lodówce

Decydując się na zakup serka wiejskiego z Piątnicy – bez względu
na to, czy jest to serek naturalny, lekki, czy z dodatkami – powinniśmy sprawdzić jego termin przydatności oraz zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją odnośnie zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości i rodzaju sklepu produkty nabiałowe powinny być eksponowane w specjalnych lodówkach lub klimatyzowanych regałach chłodniczych ustawionych z dala od źródeł ciepła. Nie sięgajmy po serki trzymane poza miejscem chłodzenia – na ladzie czy obok kasy. W przypadku serków wiejskich marki Piątnica jedynie przechowywanie w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC gwarantuje zachowanie walorów smakowych oraz odżywczych produktów.

Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków, OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek,
w których eksponowane są produkty. Znak graficzny przedstawia drogę serka wiejskiego od momentu wyjazdu z mleczarni, poprzez punkt sprzedaży, aż do domowej lodówki. Celem wizualizacji jest wskazanie przewoźnikom, handlowcom oraz konsumentom na potrzebę zachowania odpowiedniej temperatury  (od +1 ºC do +6 ºC ) w całym łańcuchu dostawczym. 

Na zakupy – torba izotermiczna

Jeśli chcemy mieć pewność, że zakupione przez nas produkty mleczne po otwarciu będą nadal smaczne i wartościowe, należy w odpowiedni sposób transportować je ze sklepu
do domu. Nie powinniśmy przewozić serków wiejskich w nagrzanych – zwłaszcza wiosną
i latem – samochodach ani wystawiać ich na działanie wysokich temperatur. Rekomendowanym przez OSM Piątnica rozwiązaniem jest korzystanie z wygodnych
i szeroko dostępnych toreb izotermicznych. W zależności od rodzaju, pozwalają one utrzymać zimno nawet przez kilka godzin, dzięki czemu produkty zachowują swoją świeżość.

Najlepsze – świeże!

Ponieważ serki wiejskie z Piątnicy to produkty świeże, należy chronić je przed światłem dziennym i ciepłem oraz pamiętać, aby po otwarciu nie przechowywać ich zbyt długo
w lodówce. Otwarty serek wiejski Piątnicy zachowuje świeżość nie dłużej niż 24 h. OSM Piątnica radzi, jeśli to możliwe, aby robić przemyślane zakupy i zamiast kupować „na zapas”, regularnie uzupełniać domowe zapasy świeżymi produktami.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top