You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Świąteczne smaki – Ciasto mandarynkowe

Świąteczne smaki – Ciasto mandarynkowe

Aromatyczny zapach mandarynki niejednemu z nas kojarzy się z magiczną atmosferą Świąt. Przepis na ciasto mandarynkowe to doskonała propozycja dla łasuchów, którzy podczas świątecznego ucztowania najchętniej sięgają po słodkie frykasy. – W trakcie Świąt, nawet jeśli jesteśmy na diecie, nie musimy odmawiać sobie tradycyjnych przysmaków. Wystarczy, że zachowamy zdrowy umiar w jedzeniu, nakładając mniejsze porcje i pamiętając, aby nie łączyć sytych potraw  ze słodkimi deserami – radzi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.

Świąteczne smaki – Ciasto mandarynkoweSkładniki:
4 mandarynki ze skórką
25 dkg mielonych migdałów (orzechy mielone)
15 dkg cukru
6 jaj
1 łyżka proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
Mandarynki ze skórką sparzyć wrzątkiem po czym całe wraz ze skórką wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Następnie mandarynki odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Osobno należy ubić białka. Przestudzone mandarynki zmiksować – 2 ze skórką, a 2 obrać i wrzucić do pozostałych składników. Ubitą pianę powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top