You are here
Home > Inspiracje > Ciekawostki > Unikalny owoc CARICA w Galerii Bali & Budda Club

Unikalny owoc CARICA w Galerii Bali & Budda Club

Galeria Bali & Budda Club, jedna z elitarnych restauracji Haute Cuisine w Polsce wprowadziła do swojego menu unikalny owoc CARICA, dostępny tylko w czterech najlepszych restauracjach w Europie.

CARICA to pochodzący z rejonu Pacyfiku, niesłychanie rzadki owoc Boutique fruit, dostarczany jedynie na specjalne zamówienie do najlepszych restauracji na świecie. Jego tropikalny smak, to połączenie soczystego ananasa, mango, pomarańczy i brzoskwini.

Carica doskonale komponuje się z owocami morza i daniami mięsnymi, podawana jest także jako deser. Do nowości w menu Galerii Bali & Budda Club należy Lobster salad z owocem carica, Kebuli Kari – Ananasowe curry z orzechami i owocem carica oraz Polędwica lub Krewetki królewskie podawane  z owocem carica w sosie tonka. Wkrótce, Galeria Bali & Budda Club wprowadza do menu wyjątkowe sushi z caricą.
Amatorzy deserów, będą mogli delektować się owocem carica podawanym z lodami waniliowymi
z przyprawą tonka, dostępną jedynie w 8 restauracjach na świecie. Na uwagę zasługuje także Kolak Carica – tropikalne owoce: Carica, lychi, mango, longan, banan, rambutan, duszone
w śmietance kokosowej z cynamonem i laską wanilii oraz z likierami Malibu i Cointreau. Egzotyki dopełnia posypka z aromatycznego orzeszka tonka, pochodzącego z serca dżungli.

„Drzewo Carica kwitnie tylko raz w 5-7 roku życia, następnie jest ścinane. Dojrzałe owoce,
o intensywnym żółtym kolorze, są zbierane ręcznie z największą precyzją. Do Polski sprowadzane są drogą lotniczą.” – mówi Właściciel Galerii Bali & Budda Club, Witold Gawlikowski.

Galeria Bali & Budda Club to jedna z nielicznych kuchni Haute Cuisine w Polsce, która serwuje ekstrawaganckie dania, przyrządzane i podawane z niezwykłą starannością. Sztuka kulinarna Haute Cuisine charakteryzuje się wykorzystaniem składników najwyższej klasy, często rzadkich i drogich, bogatym wyborem win oraz obsługą na najwyższym poziomie. Haute Cuisine  to kuchnia szyta na miarę. Restauracje Haute Cuisine serwują zarówno dania regionalne jak i potrawy, które są mieszanką smaków rozmaitych kuchni. Zgodnie ze stylem Haute Cuisine, Galeria Bali & Budda Club oferuje w swoim menu, zarówno klasyczne dania z Jawy, jak i wyszukane potrawy z Borneo i Moluków czy wysublimowane dania z Bali. Ta magiczna, hinduistyczna wyspa wykształciła swoją własną gastronomię, którą można znaleźć w głównym menu Galerii Bali & Budda Club. W karcie dań znajduje się szeroki wybór orientalnych balijskich potraw, tworzonych zawsze ze świeżych produktów najwyższej jakości, sprowadzonych drogą lotniczą specjalnie na zamówienie z Azji płd-wsch. Wyśmienite dania przyrządzane są według tradycyjnych receptur przez wykwalifikowanych kucharzy – rodowitych Balijczyków, którzy zdobywali swoje doświadczenie w najlepszych pięciogwiazdkowych hotelach, w najróżniejszych częściach świata.

Niecodzienne menu Galerii Bali & Budda Club komponuje Właściciel – Witold Gawlikowski, znany podróżnik, miłośnik indonezyjskiej kultury i biznesmen, z wykształcenia historyk. Szczególnym uczuciem darzy wsypę Bali, gdzie spędził wiele lat. Sercem jest właśnie tam, w niepowtarzalnym miejscu, które postanowił zabrać ze sobą do Warszawy. 

Wnętrze lokalu jest urządzone w niepowtarzalnym orientalno-balijskim stylu. Ideą Właściciela,  Witolda Gawlikowskiego, było zapoznanie gości Galerii Bali & Budda Club z kulturą indonezyjską. Wewnątrz lokalu działa także galeria sztuki orientalnej, gdzie większość indonezyjskich eksponatów jest na sprzedaż. Do dyspozycji szczególnych gości, w restauracji zostały przygotowane dwie ekskluzywne sale VIP Room.

 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top