You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Zdrowy aspekt smażenia

Zdrowy aspekt smażenia

Od czasu odkrycia dziury ozonowej trwa dyskusja o wpływie działalności przemysłowej człowieka na środowisko i co za tym idzie, ludzkie zdrowie. W ciągu 25 lat wprowadzono kolejne innowacje technologiczne, które oprócz zapewnienia człowiekowi wygody codziennego życia, miały na celu ochronę środowiska. Powstały więc przyjazne środowisku samochody, energooszczędne żarówki, ekologiczne środki czystości, domy i jedzenie.  Przyjazne środowisku i człowiekowi sprzęty do przygotowania zdrowej żywności wprowadzono na rynek 4 lata temu.

Zdrowy aspekt smażeniaW czasie kiedy naukowcy głowili się nad ochroną przyrody, nikt wcześniej nie zajął się zabezpieczeniem skutków używania przedmiotu tak podstawowego jak patelnia. Określenie ‘zdrowe odżywianie’ traciło sens wskutek choćby emisji oparów uwalnianych podczas większego nagrzania popularnych patelni z nieprzywierającą powłoką. W 2006 r. grupa belgijskich naukowców opracowała technologię Sol-Gel, dzięki której  udało się wyprodukować thermolon™, powłokę wytworzoną bez udziału kwasu perfluorooktanowego (PFOA),  polimeru (PTFE) i oleju silikonowego, czyli tego, co powodowało szkodliwe opary.

Thermolon™ to naturalna, nieprzywierająca powłoka ceramiczna. Została wytworzona z pochodzących z ziemi minerałów, wykorzystywanych przy produkcjach ceramicznych i szklanych, przez co bezpiecznych dla potraw. Przy użytkowaniu sprzętów kuchennych z powłoką thermolon™, nawet przy ich nagrzaniu do bardzo wysokiej temperatury, ani do powietrza, ani tym bardziej do jedzenia nie przedostają się żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. Sam proces produkcji i nałożenia ceramicznej powłoki zużywa mniej energii i redukuje emisję CO2 o 60%.

Zdrowym aspektem takiej produkcji jest bezpieczne gotowanie, bez efektu zaczerwienionych oczu i duszności, a tym samym bez ryzyka poważniejszych schorzeń. Thermolon™ równomiernie rozprowadza ciepło, przez co jedzenie zatrzymuje odpowiednią wilgotność, smak i aromat. Nie ma też potrzeby stosowania tłuszczu przy smażeniu każdej potrawy.

Firma GreenPan, która wprowadziła na rynek zdrowe patelnie, kontynuuje badania na zmniejszeniem negatywnego wpływu produkcji na środowisko naturalne stosując najnowsze technologie, ekologiczne surowce i ulepszony proces nakładania powłoki. Już tej chwili przy produkcji uchwytów ze stali nierdzewnej i aluminiowych korpusów wykorzystywane są tylko materiały z upcyklingu, opakowania pochodzą z papieru uzyskanego z odpadów bez stosowania wybielania, a nadruk na nich powstaje przy minimalnym zużyciu tuszu.

Każda z linii patelni nosi nazwę jednej z konwencji o ochronie środowiska. W Polsce dostępne są trzy linie produktów:  Stockholm , Kyoto, i Nairobi.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top