You are here
Home > Przepisy kulinarne > Babka czekoladowa (łaciata)

Babka czekoladowa (łaciata)

Składniki:
1/2 kg mąki
35 dkg cukru
25 dkg masła
4 szt jajek
1 szklanka mleka – lub śmietany
3 łyżki kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder – do posypania lub czekolada do polania

 


Sposób wykonania:   

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top