You are here
Home > Przepisy kulinarne > Fale dunaju

Fale dunaju

Składniki:
Ciasto:
35 dkg mąki
25 dkg masła lub margaryny
25 dkg cukru
6 jaj
1 słoik wiśni z kompotu lub 50 dkg wiśni mrożonych bez pestek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tłuszcz do formy
Krem:
25 dkg masła
10 dkg cukru
1 i 1/2 szkl mleka
1 torebka budyniu waniliowego
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Polewa:
po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
10 dkg masła

 

Sposób wykonania: 
Tłuszcz utrzeć, w trakcie dodając cukier oraz jaja na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Jasne ciasto wylać do tortownicy na to dać ciemne ciasto a na wierzchu wyłożyć osączone wiśnie. Piec około 45 min w temp 180-190°C. Przygotować krem. Budyń wymieszać z 2 czubatymi łyżkami cukru i 4 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować z resztą cukru. Ugotować budyń. Masło utrzeć dodając po 1 łyżce budyniu, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Krem wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce. Czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i polać mocno schłodzony krem wystudzoną ale płynną polewą.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top