You are here
Home > Przepisy kulinarne > Homar z sosem muślinowym

Homar z sosem muślinowym

Składniki:
2 homary świeże lub mrożone (najlepsze są o wadze 450 do 900g)
1 główka sałaty
2 owoce mango
2 grejpfruty
1 pęczek koperku
sok z cytryny
sól
Sos muślinowy
20 dkg gęstego majonezu
80 ml białego wytrawnego wina
4 białkav sok z 1 cytryny
sól

 

Sposób wykonania:      
Świeże homary dokładnie umyć natomiast mrożone rozmrozić i opłukać . Zagotować wodę z koprem i solą (tyle wody by przykryła homary) i wrzucić homary na wrzącą wodę świeże gotujemy około 10 min natomiast rozmrożone tylko 3 min. Przygotować sos muślinowy. majonez wymieszać z winem sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ugotowane homary ostudzić rozciąć pancerz wyjąć mięso i pokroić je w plastry. Na półmisku ułożyć liście sałaty a na nich homara po jednej jego stronie kłaść mango na przemian z grejpfrutem natomiast po drugiej stronie sos muślinowy. Można udekorować papryką.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top