You are here
Home > Przepisy kulinarne > Jagodzianki biszkoptowe

Jagodzianki biszkoptowe

Składniki:
3 czubate łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki cukru
3 łyżki masła
3 jaka
15 dkg jagód
1 cukier waniliowy
5 dkg gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru

 

Sposób wykonania: 
Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać tłuszcz. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie cukier waniliowy a następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną a na sam koniec dodać umyte i przebrane jagody. Ciasto wyłożyć do 6 wysmarowanych tłuszczem i wysypanych grysikiem, małych foremek z kominkiem w środku (wieńcowych o średnicy 10cm). Piec około 15 min w temp 175°C, wystudzić. Ciasteczka udekorować rozpuszczoną czekoladą a gdy zastygnie posypać cukrem pudrem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top