You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kakaowiec

Kakaowiec

Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
2 szkl cukru
2 szkl mąki
3 łyżki kakao
1/2 szkl wody
4 jaja
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania: 
Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować lekko mieszając. Jednolitą masę zestawić z ognia odlać 1/2 szkl całość wystudzić. Do przestudzonej masy kakaowej wbić jajka ucierając mikserem, dodać mąkę, proszek, wanilię, można dodać otartą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie utrzeć i przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy keksowej. Piec około1 godziny w temp 170-180°C. Wystudzić a następnie polać odlaną masą kakaową.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top