You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kalejdoskop

Kalejdoskop

Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki
15 dkg masła lub margaryny
1 jajo
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szkl mleka
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch
1 mała puszka ananasa
2 banany
po 1 malej kiści winogron jasnych i ciemnych
1/2 torebki galaretki cytrynowej

 

Sposób wykonania: 
Tłuszcz posiekać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, dodać jajo, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, wylepić nim tortownicę, nakłuwać widelcem i piec w temp 200°C. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z aromatem oraz mąką. Zagotować mleko i wlewać cienkim strumieniem do masy, energicznie mieszając po czym gotować jeszcze około 5 min na małym ogniu ( ewentualnie na płytce) stale mieszając. Przestudzony ale ciepły jeszcze krem wyłożyć na ciasto. Ananasy pokroić na kawałki, banany na półplasterki, a winogrona na połówki, wymieszać i wyłożyć na krem, Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wrzątku ostudzić i tężejącą wylać na owoce. Torcik schłodzić w lodówce.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top