Składniki:
25 dkg płatków owsianych
3 szkl mleka
1 dkg masła
4 jaja
5 dkg żółtego sera
koperek
sól do smaku
tarta bułka i smalec do formy
Sposób wykonania:
Do wrzącego mleka dodać tłuszcz i sól, mieszając wsypywać łatki i zagotować. Ugotowane na gęsto płatki przestudzić, dodać utarty ser, drobno pokrojony koperek, 3 rozmącone jaja i sól do smaku , dobrze wyrobić. Masę wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy, rozsmarować na grubość 1,5 cm, powierzchnię wygładzić, odstawić w zimne miejsce do stężenia. Blachę z zastudzoną masą podgrzać, odwrócić na stolnicę i wyjąć. Kroić pasy szerokości 2,5 cm i długości 8 cm. Uformować krokiety, panierować w jaju i bułce tartej, smażyć z obu stron zanurzone do połowy w tłuszczu i wstawić do piekarnika na kilka min. Podawać z sosem pomidorowym na kiełbasie lub jako dodatek do warzyw.