Składniki:
4 żółtka
5 białek
4 łyżki cukru
10 dkg mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 białko
10 dkg cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Dwie duże blachy posmarować masłem, mąkę przesiać wraz z kakao, białka ubić na sztywną pianę a następnie dodawać po 1 łyżce cukru i 1 żółtku. Ubite masę jajeczną wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką z kakao. Na blachy nakładać łyżką małe porcje ciasta w odstępach mniej więcej 4 cm. Posiadaczki foremek do babeczek mogą je posmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 objętości. Napełnione foremki wstawić na dużej blasze do piekarnika (140-150°C), upiec, ostudzić, wyjąć z foremek i polukrować lukrem przyrządzonym przez utarcie białka z cukrem pudrem, pod koniec dodając cukier waniliowy (lukier najlepiej rozprowadzić na ciastkach pędzelkiem).