Składniki:
2 kg małych gruntowych ogórków
2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru po 1/2 łyżeczki ziaren: pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
2 liście laurowe
1 łodyga świeżego kopru
1 płaska łyżeczka kminku
1 szkl 10% octu
2 – 2 1/2 szkl wody
5-6 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
Świeżo zebrane ogórki (nie mogą być zwiędłe) umyć, osuszyć, i ułożyć pionowo w sterylnie czystych słoikach. Wrzucić pokrojony w paseczki czosnek, korzeń chrzanu i i pociętą łodygę kopru. Następnie do garnka wlać ocet i wodę, wsypać cukier sól oraz wszystkie przyprawy i gotować pod przykryciem ok 10 min. Nieco wystudzić zalać ogórki. Następnie zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować przez 20 min. Wyjęte słoiki przestudzić i wstawić do spiżarni.
Udostępnij lub polub post: