You are here
Home > Przepisy kulinarne > Opiekanki z grzybów

Opiekanki z grzybów

Składniki:
50 dkg świeżych grzybów lub 10 dkg suszonych grzybów
10 dkg tłuszczu (smalec lub olej)
5 dkg cebuli
2 czerstwe bułki
1 jajo
tarta bułka
sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki lub koperku

 

Sposób wykonania:   
Cebulę obrać, opłukać, pokroić. Grzyby świeże oczyścić, opłukać i udusić z cebulą na części tłuszczu, grzyby suszone umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki, część tartej bułki (by masa nie była za rzadka) i dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe placki o grubości 1 cm i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, kaszą manną, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top