You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pieczone ziemniaki z sosami

Pieczone ziemniaki z sosami

Składniki:
1 kg ziemniaków
25 dkg chudego twarogu
1 i 1/2 pojemnika jogurtu naturalnego (300g)
5 łyżek mleka
2 jajka
2 dymki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
1 ząbek czosnku
2 łyżki soli
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ( bazylii, majeranku, estragonu, tymianku i kopru włoskiego)
2 łyżeczki kaparów
sól, pieprz biały z młynka

 

Sposób wykonania:    
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i przeciąć wzdłuż na połowę. Blachę piekarnika posypać ziołami (część odłożyć do dekoracji) i solą, u łożyć na niej ziemniaki płaską stroną do dołu, włożyć do gorącego piekarnika zapiekać przez 45-50 min w temp 200°C.W tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w paseczki a dymki w talarki (część odłożyć do dekoracji), całość wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem, udekorować odłożonymi warzywami. Jajka ugotować na twardo, szczypiorek posiekać, kapary i jaja drobno pokroić. Ser rozrobić z mlekiem, dodać szczypiorek, jaja i kapary, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach układać upieczone ziemniaki, polać je niewielką ilością sosów (resztę sosów podawać osobno).

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top